Munnbind må inkluderes på flyreiser

Munnbind på fly

Hvor mange er det som ikke lengter etter å booke et fly og planlegge en ferie eller en liten helgetur. Utrolig mange har måttet avlyse planlagte reiser eller så kom flyselskapene oss i forskudd og kansellerte reisene.

Enkelte spør seg selv om vi noen gang kommer til å ha den friheten vi frem til nesten har tatt for gitt. Det å kunne hive seg på et tilbud og finne billige billetter slik at en får en pust i hverdagen har vært både en livsstil og en måte mange mennesker har planlagt året på.

Ja nå åpner frisører og andre bransjer opp dørene igjen og noen kan tenke at nå er det nesten som før. De fleste av oss vil nok si at når en kan fritt kjøpe seg en flybillett til en fornuftig pris uten å måtte sjekke om stedet en ønsker å besøke er lukket eller stengt for innreisende.

Den dagen vil nok komme, men vi må nok venne oss til en ny måte å kjøpe flybilletter på og en ny måte å reise på. Bli vant til tanken på å pakke med seg desinfiserende servietter og munnbind til flyreisen.

Flyselskapene endrer rutiner

I dag kunne flyselskapet Jet Blue, informere at de nå er det første flyselskapet som pålegger de reisende å bruke munnbind i tillegg til de flyvertinner og flyvere.

munnbind til flyreisen

Delta og American Airlines kommer til å følge etter sammen med en rekke andre selskaper i verden. Frem til nå har de som fremdeles har hatt noen flyvninger hatt obligatorisk bruk av munnbind for de ansatte, men ikke passasjerene. Dette kommer nok for å bli i en god stund fremover.

Som smittevernstiltak så må flyreiser inkludere munnbind i tiden fremover. I tillegg til dette så utforsker ulike selskaper måter de kan effektivt skape skiller og avstand mellom passasjerer på flyene. Enkelte planlegger å ha annenhver rad tomme. Italia Air har testet ut gjennomsiktige skjermer som settes mellom og monteres på nåværende flyseter. Det er også forsøkt å snu det setet som er i midten på en rad med tre seter. Uansett kan det bli en annerledes opplevelse å ta en flyreise i tiden fremover.

Effektive metoder

Hva er egentlig effektive metoder for å redusere smittefaren på flyreiser? Det er enkelte ting som helt klart kommer til å skje og det er ganske sannsynlig at selve flyreisen vil komme til å både ta lengre tid og koste mer.

redusere smittefaren på flyreiser med munnbind

I tillegg vil en nok få et dårligere tilbud med færre valgmuligheter. For eksempel så vil alle de som er vant til rimelige daglige flyreiser til sine feriehus og ferieleiligheter i Alicante, mest sannsynlig få en annerledes virkelighet.

Verden var egentlig ganske liten i tiden før korona. Nå blir det en litt annen virkelighet, men man kan håpe at flybransjen klarer å overleve slik at ting kan normaliseres på sikt for de som benytter seg ofte av flytilbudene. Mennesker er generelt flinke til å tilpasse seg, og fremover må en bli vant til å sette på både munnbind og kanskje pakke sin egen mat før en entrer flyplassen.

Smittetiltak ved flyreiser

En kan jo undres hvor tidlig på reisen tiltakene skal settes? La oss gå ut ifra at det starter ved sikkerhetskontrollen. I sikkerhetskontrollen kan tiltakene se slik ut:

  • Ta på munnbind før en entrer køen.
  • Merker på gulvet som viser avstand til neste person i køen, slik at alle har en avstand til hverandre.
  • En selv må håndtere alle eiendeler som går gjennom sikkerhetskontrollen og man blir bedt om å åpne, ta ut og så videre.
  • Det blir slutt på kroppsvisitering og alle må gjennom en maskin som skanner kroppen gjennom klærne.

Smittetiltak ved flyreiser

Dette er ting som raskt kan iverksettes og som kommer til å påvirke hvor lang tid det tar fra en entrer flyplassen til en står ved gaten og kan gå på flyet. Mye av de samme rutinene vil kunne adopteres og brukes ved gaten.

Det kommer også til å ta mye lengre tid å få alle passasjerene inn på flyene. Alle må nok gå inn med en viss avstand, og sette seg på sine plasser i en gitt rekkefølge. Lik jet Blue så kommer nok alt av blader og menyer fjernes fra flysetene. Mat og drikke på flyreisen må kanskje revurderes og det samme med salg av varer på reisen. En kan synes at en mange timers flyreise til Thailand eller et annet sted i verden kan bli slitsom å gjøre med munnbind, men det positive er kanskje at en får større plass mellom setene.

Alt har en pris

Dessverre så må visse tiltak gjennomføres, og den tanken er det bare å venne seg til. Vil en ut å fly så må man belage seg på en lengre reise, med munnbind og lite tjenester. Prislappen for alle tiltakene som kommer til å komme i tiden fremover, er det nok vi passasjerer som må ta. Hva koster?

  • Flere fly-ansatte som ser til at tiltakene utføres.
  • Færre flyvninger, fordi tiden det tar å klargjøre og rengjøring flyet mellom hver flyreise reduserer flyets reisetid.
  • Redusert antall passasjerer på hver reise på grunn av avstand mellom hvert sete.
  • Utdeling av desinfiserende produkter og munnbind.

Tilbudet vårt kommer til å bli mindre, det er i hvert fall sikkert. Det kan bli som en dominoeffekt. Noen vil reise mindre for frykten for å være utsatt for smitte. Andre kommer til å reise sjeldnere på grunn av dyrere billetter. Færre reisende gjør at flyselskapene ikke kan investere i destinasjoner og nye avganger.

Vi blir nødt til å venne oss til en ny reisehverdag, men vi kan håpe at det ikke forandres for mye i årene som kommer. De fleste vil nok være enig i at å bruke munnbind er en liten pris å betale i forhold til de andre mulige kostnadene.