Mannen bak det brennende speil

det brennende speil

Kan man med bruk av et speil lage en farlig dødsstråle for sin egen og folkets beskyttelse? Svaret er ja.

En gang tilbake i tid mellom 287 f.kr og 212 f.kr fantes det en glup matematiker, oppfinner og fysiker med navn Arkimedes. Han bodde i antikkens Hellas og er kjent i dag for sine smarte og revolusjonerende oppfinnelser som fortsatt er i dagens bruk, og sitt intellektuelle sinn.

Hans skrifter og tankegang er lang forut for sin tid og av den grunn er han sett på som en av de viktigste vitenskapsmenn i vår historie.  Selv om Arkimedes døde for veldig lenge siden, sitter vi fortsatt med et ganske så godt overblikk over livet han levde fra selvbiografiene han etterlot seg da han trakk sitt siste pust. Og med selvbiografiene fulgte hans livsarv.

Arkimedes kjente oppfinnelser:

 • Arkimedes lov, loven om legemers oppskrift i vann
 • Arkimedes skrue
 • Arkimedes prinsipp
 • Architonnerre
 • Arkimedes klo
 • Vektstangen
 • Dødstrålen, det brennende speil

Konstruksjonene og oppfinnelsene til Arkimedes hadde et formål i å hjelpe og forbedre hjembyen hans Syrakus. Det sies at byen Syrakus i lang tid klarte å forsvare og beskytte seg selv mot romerske angrep i takk av Arkimedes sine geniale våpen og forsvarende konstruksjoner. De mest velkjente av disse konstruksjonene som ble brukt i kamp er Arkimedes klo og dødstrålen, det brennende speil.

Det brennende speil

I den andre punerkrigen sto romerne bak et angrep mot byen Syrakus, Hellas. Arkimedes sto bak en klo som beskyttet bymuren fra de romerske skipene. Kloen løftet skip ved gripetak og kantret skipene, men den mest imponerende og utrolige oppfinnelsen var det brennende speil. Et så utrolig våpen at det tviles på om det faktisk er sant eller ei.

speil

Spørsmålet om at speil klarte å forsvare Syrakus mot romerne er veldig diskutert, og selv om det finnes bevisende skrifter og tegninger av hendelsen. Likevel er det mange kloke hoder i tvil om hvor mye som er ekte og hvor mye som fabulert i hensikt av å lage en minneverdig, spektakulær historisk opplevelse.  Spesielt når diverse vitenskapsmenn gjennom eldre og nyere tid ikke klarer å gjenskape dødstrålen, det brennende speil slik den er beskrevet og talt.

Noen mener derfor at det ble brukt et annet våpen som mer ligner en kanon, likevel kalt dødstrålen, men dessverre ikke lagd av speil.  Dette er en bred teori og ikke bevist, samt er det delt hva folk mener skjedde, og ikke skjedde. Når sant skal sies er det dokumentert i skrifter og skissert av Arkimedes at våpenet under angrepet er lagd av speil og polerte, skinnende skjold.

Det brennende speil skal ha blitt konstruert til å kunne reflektere og fokusere sollys gjennom en mengde parabolske speil og polerte skjold, og eventuelt optiske linser. Alle disse for å reflektere sollys på et bestemt punkt slik at det kunne sette fyr på de kommende, angripende båter til romerne.

Speilets funksjon

I vår tid og tilbake er speil noe vi alle har kjennskap til og de fleste av oss har det hengende, stående i hjemmet, bilen, jobb, toalettet, reisevesken og etc. Så å si hvor som helst kan man finne speil i alle størrelser og former. Speil for oss i dag er blitt en helt vanlig bruksgjenstand og, eller et dekorativt interiørstykket.

forskjellig typer speil

Vi tenker som regel ikke over hvordan et speil funker og hva slags oppgaver og bruksområder den kanskje har.

At et speil kan være mer noe som henger over vasken på badet eller i sminkepallettet, at forskjellige type speil kan bli brukt som et arkitektonisk poeng. Det finnes mange forskjellig typer speil.

Noen ulike speil-fasonger og typer:

 • Kulespeil
 • Hulspeil
 • Elliptiske speil
 • Parabolske speil
 • Sylindriske speil
 • Plane og konvekse speil
 • Krumme speil
 • Dielektriske speil

Stoffet som speiler er som oftest metall som har betydelige refleksjonsevner. speilet har en glatt og flat overflate som reflektere lys og andre strålinger. Lyset som treffet speilet blir kastet tilbake og skaper et speilvendt bilde, altså et speilbilde hvor høyre er venstre og motsatt.

Dette er det de fleste assosierer med speil og kalles plane og konvekse speil. Også har vi til døme parabolske speil hvor det da reflekteres fra speilet i en parallell strålebunt fra brennpunktet, som brukes i for eksempel teleskop og lyskastere.

Når et lys kastes i et speil så blir ikke lyset absorbert når det treffer overflaten, det blir sendt ut og reflektert tilbake. Lys er ikke det eneste som kan reflekteres, lyd og bølger kan også reflekteres og er et stort fenomen i fysikken. Det finnes også enveis speil hvor bare halvparten av lyset blir reflektert tilbake og den andre halvparten passerer igjennom.

Disse speilene blir ofte brukt på kriminelle eller mistenksomme personer hvor du kan se igjennom som et gjennomsiktig vindu på den ene siden mens på den andre siden vil det være et reflektert speil.

Kilder: